Nederlands

 

De kracht van een culturele ontmoeting

’s-HERTOGENBOSCH – Spreekt u Spaans en bent u gecharmeerd van de Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur? Dan zijn de activiteiten van Stichting El Bosco (vernoemd naar de schilder Jheronimus Bosch, oftewel ‘de Bosschenaar’) wellicht interessant voor u. Stichting El Bosco organiseert ook dit seizoen weer verschillende Spaanstalige culturele bijeenkomsten.

Elkaar leren kennen

Het doel van de bijeenkomsten is het wederzijds leren kennen van elkaars taal en cultuur. “In de praktijk worden er echter steeds thema’s behandeld die op de een of andere manier te maken hebben met de Spaanse of Latijns-Amerikaanse taal, kunst en cultuur. We beginnen het seizoen altijd met iets feestelijks, zoals een workshop dans of zang. Dit jaar was dat een optreden van de groep Tarabenda uit Waalwijk, die zowel Spaanse muziek als muziek uit Argentinië en het Andesgebergte ten gehore heeft gebracht. We eindigen het seizoen meestal met een proeverij. We organiseren ook altijd een bijeenkomst in de aanloop naar Kerstmis en een bijeenkomst waarin een bepaald land of een bepaalde regio centraal staat. Qua thema’s schuwen we ook de meer politiek getinte onderwerpen niet; vorig seizoen hebben we het bijvoorbeeld gehad over de situatie in Argentinië, waar tijdens het regime van dictator Videla vele kinderen verdwenen.” Seizoen 2011-2012 is geopend met een lezing van Rob Barnhoorn over zijn zoektocht naar een Spaanse vertaling van het boek ‘De Bovenbazen’ van Marten Toonder. “In de toekomst willen we ook andersoortige thema’s gaan behandelen tijdens onze bijeenkomst, maar we zijn nog zoekende welke richting we precies uit willen. Het moeten in ieder geval thema’s zijn die een breed publiek aanspreken.”

 

Laagdrempelig

“We hebben geen enkele moeite om sprekers te vinden, dat geeft wel aan dat mensen het leuk vinden om hier te komen. De sfeer tijdens onze bijeenkomsten is altijd heel ontspannen en gezellig. Er vindt bovendien volop interactie plaats tussen de spreker en het publiek. Die typisch Spaanse en Latijns-Amerikaanse sfeer willen we er zeker inhouden. Mensen vinden het heerlijk om die sfeer – die ze kennen van de landen waar ze bijvoorbeeld op vakantie zijn geweest – hier nog een keer te ervaren.” Het is ook om die reden dat El Bosco geen vereniging is maar een stichting. “We willen onze activiteiten laagdrempelig houden. Mensen bepalen zelf per keer of ze onze bijeenkomsten al dan niet willen bijwonen.” Tekenend voor het enthousiasme en de betrokkenheid van mensen is het feit dat er een koor is voortgekomen uit Stichting El Bosco. “Dit bestaat uit 17 mensen die vooral Spaanstalige liederen zingen. Als het thema zich er voor leent, zingen ze ook tijdens bijeenkomsten.” Wat hoopt de stichting met haar activiteiten te bereiken? “Of we het nu willen of niet, in Nederland wonen we allemaal met elkaar samen. Het is goed als je meer bekendheid geeft aan de inhoud van verschillende culturen, bijvoorbeeld door middel van activiteiten als de onze. Onbekend maakt immers onbemind. Pas als je iets kent, kun je het ook waarderen en er respect voor opbrengen. Wij leveren daar op onze manier onze bijdrage aan.” Voor meer informatie kunt u mailen naarelboscodenbosch@gmail.com of een kijkje nemen op de website www.elboscodenbosch.nl